4.Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Çalışma Notları-1

Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Çalışma Notları-1
 * Ben temizliği severim. Dinim bedenimi, elbiselerimi ve çevremi temiz tutmamı emreder.
 * Sabah kalktığımda ilk işim elimi, yüzümü yıkamak ve kahvaltıdan sonra tekrar ellerimi yıkamaktır.
 * Okul dönüşü mutlaka ellerimi ve ayaklarımı yıkarım. Yemeğimi yiyince dişimi fırçalar ve elimi yıkarım.
 * Tırnaklarımı fazla uzatmadan keserim. Gerektiğinde saçlarımı kestiririm. Ve banyomu ihmal etmem.
 * Beden temizliği yanında elbise temizliğine de çok dikkat ederim.
 * Sabah kalktığımda pijamamı katlayıp kaldırırım. Düzgün bir şekilde astığım okul kıyafetimi giyerim.
 * Ayakkabılarım silerek temizler ve öyle okula gelirim.
 * Yolda çamurlu sulara basıp üstümü kirletmem. Okulda sıralarda toz olma ihtimaline karşı güzelce siler ve öyle otururum.
 * Arkadaşlarımın elbiselerini kirletecek şakalar yapmam.
 * En yakın çevrem olan evimi temiz ve düzenli tutarım.
 * Dışarıdan geldiğimde ayakkabılarımı kapının önünde çıkartırım. Ve ayakkabılığa kendim koyarım.
 * Yemeklerimi ayaküstü değil sofrada yerim.
 * Okulumun ve sınıfımın temizliğine önem veririm. Okul bahçesinde ve koridorlarda yerlere hiçbir şey atmam.
 * Yerlerde gördüğüm çöpleri mutlaka alır ve çöp kutusuna atarım. Sınıfımı havalandırırım.
 * Sağlıklı olmayan insanlar yapması gereken görev ve sorumluluklarını yerine getiremezler. dersimiz.com Temiz olursam hasta olma ihtimalim azalır. Böylece aileme hastane masrafı çıkarmadığım gibi okuldaki derslerimden de geri kalmış olmam.
 * Ayrıca yediğimiz sebze ve meyvelerin de temiz olmasına dikkat ederim.
 * Dinimiz temizliğe önem vermektedir. Bununla ilgili ayet ise şöyledir."Elbiseni temiz tut."
 * Dinimizde en önemli ibadet olan namazın ilk şartı temizliktir. Bedeni, elbisesi ve namaz kılacağı yeri temiz olmayan kişi namazını kılamaz. Ayrıca kişinin abdestli olması gerekir.
 * Peygamber Efendimiz.( S.A.V.)temizliğe büyük önem vermiştir. O "Temizlik imandandır." buyurmuştur.
 * Yine peygamberimiz temizliğin imanın yarısı olduğunu söylemiştir.
 * Diş hekimliğinin gelişmediği yıllarda bile peygamberimiz diş temizliği için misvak kullanmış ve kullanmayı tavsiye etmiştir. Günümüzde yapılan bazı diş macunları da misvak ağacından yapılmaktadır.
 * Beden, elbise ve çevre temizliği dış temizliktir.
 * Sözünde durmak, iyi huylu olmak, dürüst ve güvenilir olmak ise iç temizliktir.
 * Mevlana hazretleri "Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol" demiştir. İnsanın içi ile dışının bir olması, sözünde ve davranışlarında doğru olması dürüstlüktür.
 * "Allah temizlenenleri sever" ayeti gereğince bizler temizliği sevmeli ve temiz olmalıyız. İçimizi kötü düşünce ve davranışlardan temizlemeliyiz.
 * Temiz olursak Allah'ın emrine uymuş oluruz. O'da bizi emrine uyduğumuz için sever.
 * Temiz olmanın birçok faydası vardır. 1) Daha sağlıklı oluruz. 2 ) İnsanlar sizlere saygı duyar ve sizin yanınızda olmaktan rahatsız olmazlar. 3) Allah'ın emrini yerine getirdiğimiz için Allah sizi sever. 4) İnsanların ve Allah'ın bizi sevdiğini düşünmek mutlu olmamıza neden olur.
 * Bu ünitenin sonunda Fatiha suresini öğrendik.
 * İnsanları diğer canlılardan ayıran en önemli özelliği aklıdır.
 * Allah'ın varlığını ve birliğini anlamak için aklımızı kullanmamız gerekir. Kâinatta olan olayları incelememiz ve buradan yola çıkarak bu eserlerin yapıcısı olan Allah'ı bulmamız aklımıza bağlıdır.
 * Kâinatta mükemmel bir düzen vardır. Bir iğneyi, masayı, sırayı yapan nasıl harika bir usta varsa kocaman gezegenleri mükemmel şekilde idare eden, gece gündüzü arka arkaya getiren, mevsimlerin oluşmasını sağlayan bir yapıcı var. İşte biz bu varlığa aklımız yoluyla ulaşırız. Şüpheye düşmeden bunları yapanın Allah olduğuna inanırız.
 * Kâinattaki en üstün varlık insandır.
 * Allah kâinattaki tüm varlıkları insanların hizmetine vermiştir. Bu da Allah'ın bizleri ne kadar sevdiğini gösterir.
 * Peygamberimiz de tüm insanları sevmiştir. dersimi z. c o m Kendisine inanmayıp, kötü söz söyleyen hatta taş atan insanlar için bile Allah'ın onları affetmesi için dua etmiştir.
 * Tüm insanlar Hz. Âdem ile Hz. Havva'dan çoğalmışlardır. Dolayısıyla tüm insanlar kardeştir.
 * Yunus Emre " Yaratılanı sev, yaratandan ötürü." demiştir.
 * İnsanların düşüncelerinin, renklerinin, dillerinin farklı olmasını yadırgamamalı ve herkesi insan olduğu için sevmeliyiz.
 * İnsanları seven sayan birisi; onların kalbini kırmaz, onları küçümsemez, kin beslemez, birbirini çekiştirmez ve hatta onların iyiliği için dua eder. Kin ve bencillikten uzak hoş görülü bir insan olmalıyız.
 * Doğru olmak söz ve davranışlarda dürüst olmaktır.
 * Dinimiz bizden dosdoğru birer insan olmamızı istiyor. Ve Allah'tan her zaman "bize doğru yolu göster" diye dilek ve istekte bulunmamızı istiyor.
 * Peygamberimiz bu konuda şöyle demiştir. " Doğruluktan ayrılmayın, çünkü doğruluk iyiliğe götürür. Yalandan sakının, çünkü yalan kötülüğe götürür." İnanan bir insan iyiliği emreder, kötülükten sakındırır.
 * Dosdoğru yaşayan bir insan yalan söylemez,hile yapmaz.

 * Başkasına yararlı olabilmem için önce kendimi düzeltmem lazım. Başkalarına örnek olacak şekilde hayatım düzenli olmalı. Ders çalışma, uyuma ve eğlenceye ayıracağım zaman belli olmalıdır.
 * Güzel davranışlar; düzenli bir hayatının olması, temizliğe dikkat etmen, zararlı alışkanlıklarının olmaması, spor yapmak, hoş görülü olmak, iyi düşünceli ve doğru sözlü olmak, Allah'ın istediği ibadetleri yapıp ona şükretmek olarak sayılabilir.
 * Allah kâinatı bir ölçü üzerine göre yaratmıştır. Hiçbir varlık diğerine engel olmaz ve zarar da vermez. Bu dengeyi koruma görevini de biz insanlara vermiştir. Bu konuda "Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez" buyurmuştur. Eğer doğal dengeyi bozarsak kendi sağlığımız için gerekli olan oksijeni üreten ağaçlar olmaz. Erozyonları önleyemeyiz. İnsanı ruhen dinlendiren ve gezinti yapabildiğimiz piknik alanları olmaz.
 * Ağaçlar azalırsa yağmur da az yağacağı için suyumuz da tükenebilir.
 * O yüzden doğal dengeyi bozmadan varlıklardan yararlanmalıyız. Ormanları korumalı ve ağaç dikme çalışmaları yapmalıyız. Çöpleri ve artık maddeleri denize, ormana atmamalıyız.
 * Çalışmak insan için en önemli eylemdir. Peygamberimiz." Hiçbir kimse, kendi elinin emeğiyle çalışıp kazandığından daha hayırlı bir lokma yememiştir." buyurmuştur.
 * Dinimize göre çalışmak Allah'ın buyruklarındandır. İnsan çalışırken başarısız olacağını düşünmemeli, Allah'ın kendine yardım edeceğine güvenmelidir.
 * O yüzden ben dinimin öğütlerine uyarak planlı bir şekilde çalışırım. İşlerime başlarken besmele çekerek Allah' a güvendiğimi belirtirim.


Ekleyen : dersimiz.com