Bakterilerin Fayda Ve Zararları

Bakterilerin Fayda Ve Zararları

Bakterilerin Fayda Ve Zararları:

Maya bakterileri: Çürükçül bakterilerdir. Canlı (bitki ve hayvan) kalıntılarında organik maddeleri ayrıştırarak toprağa karışmasını sağlarlar. ( azot ayrıştırıcı bakteriler) baklagillerin kökünde yaşayan ve havanın azotunu tutan (azot bağlayıcı ) bakteriler de vardır. Toprağın azotça zenginleşmesini sağlarlar. Bitkilerin gelişmesi için azota ihtiyaç vardır. Üzüm suyunu şaraba, sütü yoğurda dönüştüren maya bakterileridir.

Termojen Bakteriler: Hayvan pislikleri ve ıslanmış kuru ot yığınları üzerinde görülürler. Bazen 90 0 C kadar sıcaklığı yükselterek, otların alevlenmesine sebep olurlar.

Hastalık Yapan Bakteriler: Vücuda solunum, sindirim yolu ile veya derideki sığlık ve yaralarla girerler. Bazıları belirli organlara, bazıları da çeşitli organlara yerleşirler. Süratle çoğalırlar ve çevrelerini tahrip ederler. Örneğin; tetanos basili vücuda girdiği yaranın etrafında, difteri basili solunum yolları mukozasında, kolera vibriyonu bağırsak boşluğunda yerleşir ve çoğalır. Verem basili deri, akciğer, kemik, beze, bağırsak gibi organlara yerleşir.

    Bakteriler yalnız yerleştikleri dokuları tahrip etmekte kalmaz, kana bıraktıkları  toksin denilen zehirli maddelerle tehlikeli hatta öldürücü olurlar.


Ekleyen : dersimiz.com