Ekran Kartı

Ekran Kartı

Ekran kartı işlemcinin işlediği dijital bilgileri analog forma dönüştürerek onları monitör aracılığıyla görmemizi sağlayan bileşendir.Görüntülerin boyutu,yoğunluğu,tarama frekansı vb. tüm görüntü ayarları ekran kartı sayesinde yapılabilir.Güçlerine göre çok çeşitli tiplerde üretilirler.Son zamanlarda özellikle oyun alanındaki gelişmeler sayesinde, ekran kartları üzerinde oldukça güçlü grafik işlemciler ve bellekler bulundurmaktadır.

Bir ekran kartının performansını etkileyen faktörler şunlardır:
Çözünürlük: Ekrandaki görüntünün kaç pikselden oluşacağını belirler ve yatay ve dikey piksel cinsinden belirtilir (800x600,1024x768, 1280x1024 gibi).Çözünürlük ne kadar yüksek olursa görüntü o kadar net olur.

? Veriyolu Tipi: Ekran kartının anakarta takıldığı yuvadır ve bu veriyolu yuvası veri bitlerinin anakarttan monitöre ne kadar hızlı aktarılacağını belirler.Günümüzde ISA,PCI ve AGP olarak adlandırılan veri yolları kullanılmaktadır ve AGP en son çıkan veri yolu türü olup diğerlerine göre çok daha hızlıdır.
? Renk Derinliği: Piksellerin alabileceği renkler kırmızı, yeşil ve maviden türetilir. Renk derinliği bu renklerin miktarını belirler. Renk derinliği ne kadar artarsa her pikselin alabileceği renk sayısı artar, renkler gerçeğe daha yakın olur. Renk derinliği bit cinsinden belirtilir.(8 bit,16 bit,24 bit gibi)

? Güncelleme Hızı:Ekranın yeniden boyanma frekansını belirtir.Birimi Hz'dir ve ekranın saniyede kaç kez güncellendiğini gösterir.Güncelleme hızının düşük olması görüntünün titremesine sebep olur.


Ekleyen : notbak.com