Kelime-i Şehadet ve Kelime-i Tevhid Anlamı

Kelime-i Şehadet Okunuşu

 

KelimeiŞehadet

 

Eşhedu en lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden Abdühü ve Resülühü.

 

Kelime-i Şehadet Anlamı

 

Ben şahitlik ederim ki Allah’tan başka İlah yoktur. Yine şahitlik ederim ki Hazreti Muhammed (Aleyhisselâm) Allah’ın kulu ve Resuludur (elçisidir).

 

Kelime-i Tevhid'in Okunuşu

 

KelimeiTevhid

 

 Lâ ilâhe İllallâh, Muhammedün Resûlüllah.

 

Kelime-i Tevhid'in Anlamı

 

Allah'tan başka İlah yoktur. Hazreti Muhammed (Aleyhisselâm) Allah'ın Peygamberi (elçisi)'dir.

 

Kelime-i şehadet ile ilgili bilgi:

Bir kelime düşünün; kişiyi mümin ve Müslüman kılan, bizleri kula kul olmaktan kurtarıp sadece Allah’a kul yapan, hayatımızın anlamını, yaratılışımızın gayesini ifade eden, insanın ahiretini ve ebedi hayatını kurtaran. İşte bu söz, bu kelime, kelime-i şehadettir. 

Kelime-i şehadet;

Bizler, yeni doğan yavrularımıza isim koyarken onun sağ kulağına “şehâdetleri dinin temeli” olan ezanı okuruz, sol kulağına aynı şehâdeti tekrarlayan kâmeti getiririz. İslâm’la müşerref olacak kimseye öncelikle kelime-i şehâdeti öğretiriz. Hayatının son anlarında olan kardeşlerimize kelime-i şehâdeti telkin ederiz. Aslında bütün bunlar, insan ömrünün, kelime-i şehâdetle başlayıp, kelime-i şehâdetle nihayet bulmasının gereğine dair mesajlar içerir.

Unutulmamalıdır ki, kelime-i şehâdet bir bütündür. Tamamını kabul etmeyen kişi iman etmiş olmaz. Zira Allah’a, Peygamberimize ve onun getirdiklerine tereddütsüz bir şekilde inanmadan mümin olunamaz.

Yüce Rabbimiz, bizleri kelime-i şehâdetin bereketinden bir an olsun mahrum bırakmasın. Bizleri onun doğrultusunda bir hayat sürenlerden, her nefesini de son nefesini de kelime-i şehadet ile tüketenlerden eylesin. 

 

Kelime-i Tevhîd ile ilgili bilgi: Tevhîd birleştirme, birleme, bir olduğunu kabul etme ve bu şekilde inanma demektir. Bir kişinin iman etmiş olabilmesi için sadece Allah’a inanması yeterli değildir. Bunun yanı sıra Hz. Muhammed'e ve onun getirdiğine de iman etmesi gerekmektedir. Yani kısacası her bireyin kelime-i tevhidi  bir bütün olarak kabul etmesi ve o şekilde kalben tasdik etmesi gereklidir.


Ekleyen : dersimiz.com