Mendel'in Genetik Alanındaki Çalışmaları

Mendel'in Genetik Alanındaki Çalışmaları

Kalıtım kurallarının temelini oluşturan ilk çalışmalar GREGOR MENDEL tarafından yapılmıştır. (1860) Mendel bir manastır bahçesinde bu konuyla ilgili deneyleri bezelyeler üzerinde yapmıştır. Elde ettiği sonuçlar ilginç ve düzenli bir matemiksel denkleme benzediği için, daha sonraları kalıtımın kurallarını oluşturmuştur. Mendelin deneylerinde bezelyeleri kullanmasının sebepleri şunlardır;

Mendel'in çeşitli bezelye karakterlerini deneysel olarak kullanması ile bazı kalıtsal prensipleri bulmuştur. Bezelye çiçekleri arasında çaprazlamalar sonucu elde edilen prensiplere MENDEL KANUNLARI denir.


Menden kanunları genel olarak üç tanedir. Bunlar;


1. Benzerlik Kanunları :

İki farklı saf (arı) dölün birleşmesiyle oluşan bireyler % 100 melez özelliktedir. Her iki dölün de genlerini taşır.

 

2. Karakterlerin Gizli Kalması Kanunu :

Oluşan melez bireyler baskın karakterlidir. Ancak yapısında etkisiz birer çekinik gen taşır. İki ayrı melez birey çaprazlandığında farklı genotip ve fenotipte döller oluşabilir.

 

3. Karakterlerin Ayrılması Kanunu :

İki ayrı melez karakter çaprazlandığında farklı oran ve çeşitli bireyler elde edilir. Çünkü yumurya ve spermler oluşturulurken allel genler birbirinden ayrılır. Eşeyli çoğalan canlılarda görülen her özellik iki gen tarafından denetlenir. Yavruya genlerden biri anadan, biri babadan geçer. Bu gen çiftine ALLEL GEN denir.


Ekleyen : dersimiz.com