Onbir Ayın Sultanı Ramazan Ve Oruç

ONBİR AYIN SULTANI RAMAZAN VE ORUÇ

 

Peygamberimiz diyor ki; "Ramazan ayının başlangıcı rahmet, ortası mağfiret (bağışlanma), sonu da cehennem azabından kurtuluştur. Öyleyse bu ayda her kim insanlara faydalı olursa Allah onu bağışlar ve cehennemden korur. Öyleyse bu ayda dört şeyi bolca yapın: Kelime-i şehadet'i bolca söyleyin, bol bol tevbe edin, Allah'tan cenneti isteyin, cehennemden Allah'a sığının. Ayrıca kim oruçlu bir insana su verirse veya oruç tutan kimseyi iftara davet ederse Allah ona benim havuzumdan öyle bir su içirecektir ki o,cennete gidinceye kadar asla bir daha susuzluk çekmeyecektir."

Oruç ibadeti islamın şartlarından birisidir. Dinimize göre oruç: "Tan yerinin ağarmasından (imsaktan) güneşin batmasına (iftara) kadar herhangi bir şey yiyip içmeyerek yapılan ibadettir."Allah Kur'an da "Ey iman edenler! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz." buyurmaktadır.

 

ORUÇLA İLGİLİ KAVRAMLAR

Sahur: Oruç tutmak için gecenin imsaktan önceki vaktinde (sabah namazından önce) yenen yemeğe denir.

İmsak: Yemek yemenin yasaklandığı, orucun başlama zamanına denir.

İftar: Akşam ezanının okunmasıyla birlikte oruç açmaya denir.

Teravih: Ramazan ayında, yatsı namazından sonra kılınan sünnet bir namazdır. Cemaatle kılınabileceği gibi tek başına da kılınabilir.

Mukabele: Ramazan ayında Kur'an'ı baştan sona bir kişinin yüksek sesle okuyup diğerlerinin onu sessizce takip etmesine denir.

Kaza: Hiç tutulmamış veya tutulmaya başlandıktan sonra bozulan bir orucu ramazandan sonra günü gününe tutmaktır.

Keffaret: Ramazan orucunu bilerek bozan kimsenin bir günlük ramazan orucu yerine, ceza olarak aralıksız 61 gün oruç tutmasıdır.

 

İFTAR DUASI

"Allah'ım! Senin rızanı kazanmak için oruç tuttum, sana inandım ve güvendim, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla Allah'ım."

 

ORUCUN FAYDALARI

İbadetlerimizi bilinçli bir şekilde yapmamız, imanımızın kuvvetli olması ve devamlılığı açısından çok önemlidir. Orucun farz kılınışının birçok sebebi vardır. Orucun amacı sadece insanlara kuru bir açlık çektirmek değildir.

Oruç; bedenimizi, ruhumuzu, duygularımızı terbiye ederek; erdemli, olgun, yardımsever, sevecen, merhametli insan yetiştirmeyi hedefler.

?Oruç, Günahlarımızın Affedilmesi İçin Başlı başına Bir Sebeptir

Oruç günahlardan kaçınmamıza yardımcı olur ve bizi insana yakışmayan kötü davranışlardan korur. Oruç insanın ahlakını güzelleştirir ve bize kazandırdığı duygularla hem günahlara hem kötü söz ve davranışlara karşı koruyucu kalkan hem de cehennem ateşinden kurtulmaya bir vasıta olur.

Peygamberimiz; " Hangi mü'min inanarak, sırf Allah için ramazan orucunu tutarsa günahları bağışlanır" buyurmuştur.

 

?Oruç, Merhamet Duygularımızı Geliştirir

Oruç açlık ve susuzlukla merhamet duygumuzu uyarır ve geliştirir. Tok insanlara açların hallerini anlama imkânı verir ve dolayısıyla yardımlaşma ve dayanışma anlayışımızı güçlendirir.   Peygamberimiz; "Komşusu açken tok yatan bizden değildir." buyurmuştur. İnsanlar arasında huzur ve barışın sağlanmasına yardımcı olur.

?Oruç, Rabbimize Şükrümüzü Arttırır

Allahın bize verdiği nimetlerin kıymetini aç ve susuz kalınca daha iyi anlarız. Allah'a şükrümüzü daha güzel bir biçimde yerine getiririz.

?Oruç, Sabırlı Olmayı Öğretir

Birçok işte başarının anahtarı sabırdır. Oruç tutarken hiçbir baskı altında olmadan kendi yiyecek ve içeceklerimize dahi el sürmeyiz. Bu sayede sabır duygumuz gelişir kötü duygun ve düşüncelerden sıyrılırız. Peygamberimiz " Oruç sabrın yarısıdır." buyurmuştur.

 ?Orucun İnsan Sağlığına Büyük Bir Faydası Vardır

Oruç vücudumuzda depo edilen ve her türlü hastalığa ortam hazırlayan fazla yağları harcamamıza ve bunların vücuda yararlı hale gelmesini sağlar. Oruçlu iken midemiz ve sindirim organlarımız dinlenir. Peygamberimiz " Oruç tutunuz, sıhhat bulunuz." buyurmuştur.

 

ORUÇLU BİR MÜSLÜMANIN DAVRANIŞLARI NASIL OLMALIDIR

Oruç, sadece yemeyi, içmeyi terk etmek değildir. Her türlü kötülükten uzak durabilmektir. Midemiz yeme ve içmeden nasıl uzak kalıyorsa; dilimiz yalandan, gıybet ve dedikodudan; ellerimiz haram ve kötü işlerden; kulaklarımız günah olanı dinlemekten; ayaklarımız günahlara yürümekten, kalbimiz ve kafamız kötü düşünme ve niyetlerden uzak olmalıdır.  

 

ORUÇLA İLGİLİ AYET VE HADİSLER

- Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kilindi. Umulur ki korunursunuz

?Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır. Cehennemin kapıları kapanır. Şeytanlar zincire vurulur.

-İftar zamanında oruçlunun ağız kokusu, Allahu Teala'ya her kokudan daha güzel gelir.

- Oruçlu için iki sevinç vardır. Biri iftar sofrasının başında açlık ve susuzluğun giderilmesinden doğan sevinç. Biri de Allah'ın huzuruna çıktığı zaman göreceği veya alacağı mükâfat sevincidir.

- Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır. Oraya oruç tutanlardan başkası giremez. Kıyamet gününde oruçlular nerede diye çağrılır. Dünyada oruç tutanlar bu çağrı ve davet üzere o kapıdan girerler ve sonra kapı kapanır.

- Kim Ramazan orucunun farz olduğuna inanarak ve karşılığını da yalnız Allah'tan umarak oruç tutarsa, onun bütün geçmiş günahları bağışlanır

- Her şeyin bir zekatı vardır. Vücudun zekâtı ise oruçtur

-Kim yalan söylemeyi ve yalanla iş görmeyi terk etmezse; Allah, onun yeme ve içmeyi terk etmesini (oruç tutmasını) önemsemez.

- Oruç doğrudan doğruya benim içindir, onun karşılığını ben vereceğim.

-Bir oruçluya iftar veren kimseye, o oruçlunun sevabı kadar sevap verilir.


Ekleyen : dersimiz.com