Ses Kartı

Ses Kartı

   Bilgisayardaki dijital sesleri duyabileceğimiz analog sinyallere ve dış ortamdaki analog ses sinyallerini de bilgisayara kaydedip işleyebileceğimiz dijital sinyallere çeviren bileşendir.Bilgisayarda çok çeşitli ses biçimleri bulunmaktadır.Farklı frekans ve biçimdeki bu seslerin işlenmesi ses kartı tarafından yapılır.Tüm bu işlemler ses kartının yapısında bulunan işlemci,bellek,dijital-analog (DAC:Digital to Analog Converter) ve analog-dijital (ADC:Analog to Digital Converter) çeviriciler tarafından yapılır.

    Ses kartının üzerinde ses giriş-çıkışlarını sağlamak için Line-in,Line-out,mikrofon,hoparlör gibi bağlantı noktaları bulunur.
           Çeşitli ses kartı standartları vardır. Ses kartınız   Sound Blaster standartında ise uyumsuzluk problemi olmadan kullanabilirsiniz. Hemen hemen bütün bilgisayar programları  Sound Blaster'ı desteklemektedir. Adlib ise Sound Blaster'dan sonra gelen ses kartı standartıdır. Bunların dışında, D/A, Covax Speech Thing, Disney Sound Source, Roland gibi çeşitli ses standartları da vardır.
          Ses kartları, PC'lerin birkaç kanaldan ses çıktısı verebilen özel ses birimleri haline getirilmiştir. Ayrıca bir mikrofon ya da bir müzik aygıtından girilen sesler bilgisayar ortamında işlenebilmektedir. Bazı ses kartları ses kaydederken aynı anda ses de çıkartabilmektedir ki bu tür ses kartları "full-duplex" olarak nitelendirilir.


Ekleyen : notbak.com