Ülkeler Coğrafyası: Afrika Kıt'ası

AFRİKA KIT'ASI

Kıt'a; kuzeyde Akdeniz, doğuda Kızıldeniz ve Hint okyanusu, batı ve güneybatıda ise Atlas okyanusu ile çevrilidir.

Kıt'anın kuzeyinde Atlas dağları, orta kısmında ise Klimanjaro en önemli yükseltilerdir. Kıt'a genellikle düz alanlara sahiptir.

Kıt'anın en büyük iki akarsuyu Kongo ve Nil'dir. Kıt'anın doğusunda çöküntü hendekleri içinde oluşan büyük göller (Tanganika, Viktoria, Nyasa, Rudolf, Kivu) yer alır.

Kıt'anın orta kısmında ekvatoral iklim görülür. Kıyılarda ise denizel iklimler ve savan iklimi görülür. Özellikle kıt'anın kuzeyinde büyük bir alanda çöl iklimi görülür. Dünya'nın en büyük çölü olan Büyük Sahra burada yer alır. Bu bölge çok az yağış alır. Kıt'anın en büyük sorunu erozyondur.

Kıt'anın Kuzey Yarım Küre'de kalan bölümünde nüfus yoğunluğunun çok az olmasının nedeni, büyük kısmının çöllerle kaplıolmasıdır. Kıt'anın nüfus yoğunluğu çok fazla değildir. Diğer kıt'alara yoğun bir şekilde göç meydana gelmektedir. Yerleşmelerin yoğun olduğu yerler kıt'anın kıyı kesimleridir.

Kıt'ada çok fazla tarım alanı olmadığı için, tarım gelişmemiştir. Bu yüzden açlık çeken birçok Afrika ülkesi vardır. Hayvancılık da pek gelişmemiştir.

Kıt'anın önemli sorunlarından biri olan erozyon da tarım ve hayvancılığın gerilemesine neden olmaktadır. Kıt'ada kakao ve palmiye yağı üretimi çok önemlidir.

Afrika ülkelerinde en önemli yer altızenginliği Fas, Tunus ve Cezayir'de çıkarılan fosfattır. Ayrıca Güney Afrika Cumhuriyeti Dünya'da en fazla altın ve elmas çıkarılan ülkedir.

Doğal zenginlikleri çok olmasına rağmen, kıt'ada sanayinin gelişmemesinin en önemli nedeni, zengin kömür yataklarına sahip olmayışıdır. Ayrıca enerji üretimindeki yetersizlik, ham madde kaynaklarının yabancıların denetiminde olması, üretim teknolojisinin gelişmemesi ve sermaye yetersizliği kıt'ada sanayi gelişimini etkileyen en önemli faktörlerdir.


Ekleyen : dersimiz.com