Ülkeler Coğrafyası: Asya Kıt'ası

ASYA KIT'ASI

Kıt'anın doğusunu Büyük okyanus, güneyini Hint okyanusu, batısını Akdeniz, Karadeniz ve Avrupa, kuzeyini ise Kuzey Buz denizi oluşturur.

Asya, yüz ölçümü en büyük olan kıt'adır (44 milyon km2). Kıt'anın güney kısmında doğu batı yönünde uzanan Dünya'nın en büyük ve en yüksek sıradağı olan Himalayalar uzanır. Kıt'anın orta, kuzey ve doğu kısımları düz alanlara sahiptir. Batıda ise kuzey güney doğrultusunda Ural ve Kafkas dağları yer alır. Kıt'ada, Arabistan, Karakum ve Kızılkum çölleri vardır.

Kıt'ada büyük akarsu ve göller yer alır. Hazar, Aral Baykal gölleri ile Fırat, Dicle, Seyhan, Volga, Obi, İndus ve Ganj gibi akarsular bulunur.

Kıt'ada Akdeniz, muson, karasal, çöl ve tundra iklimleri görülür. Kış mevsiminde Dünya'nın en soğuk yerleri kıt'adaki Sibirya'dır. Kıt'ada yaz ve kış mevsimi arasındaki sıcaklık farkı fazladır. Güneydoğu Asya'nın bitki örtüsü oldukça gür ormanlardır.

Çünkü burası Dünya'nın en çok yağış alan bölgelerinden biridir. Kıt'anın kuzeyinde 60° enlemi çevresinde iğne yapraklıormanlar bulunur. İç bölgelerde ise bozkırlar yer alır.

Kıt'ada tarım ve hayvancılık çok gelişmiştir. Birçok tarım ürününün en fazla yetiştiği kıt'a burasıdır. Kıt'ada en çok yetiştirilen ürünler çay, pirinç, pamuk, soya fasulyesi, kauçuk, şeker pancarı,yer fıstığı, hurma, ayçiçeği ve buğdaydır.

Hindistan'da büyükbaş hayvancılık çok gelişmiştir. Orta Asya bozkırlarında ise küçükbaş hayvancılık çok yaygındır.

Kıt'a, Dünya nüfusunun yarısından fazlasınıbarındırır. Asya'nın en kalabalık üç ülkesi Çin, Hindistan ve Bangladeş'tir. Güneydoğu Asya'da nüfus yoğunluğu fazladır. Nüfusun en seyrek olduğu yerler ise çöller, Himalayalar'ın yüksek yerleri, Moğolistan ve Sibirya'dır. Şehirleşmenin en fazla olduğu ülke Japonya'dır.

Kıt'a, yer altı kaynakları açısından oldukça zengindir. Asya'da; petrol, doğal gaz, kalay, bor, krom, manganez, kömür, demir ve altın en önemli yer altı kaynaklarıdır. Özellikle çok zengin olan petrol ve doğal gaz yatakları kıt'anın Dünya üzerindeki önemini artırmaktadır. Zengin maden yatakları Ural dağları, Orta Doğu ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinde bulunmaktadır.

Kıt'ada sanayi, ticaret ve ekonominin en çok geliştiği ülke Japonya'dır. Kıt'adaki diğer ülkeler genellikle gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerdir.


Ekleyen : dersimiz.com