2-2-Osmanlı Devleti Hangi Cephede? (Taarruz ve Savunma Cepheleri)

TAARRUZ CEPHELERİ :

Kafkas Cephesi: Osmanlı Devletinin ilk taarruz cephesidir.

 AÇILMASININ AMACI:

 

Kanal Cephesi:

Almanya'nın isteği ile açılan Taarruz cephesidir.

Bu cephenin açılmasında;

 

SAVUNMA CEPHELERİ :

Çanakkale Cephesi:

İtilaf devletlerinin Çanakkale Cephesi'ni açma nedenleri;

 

Irak Cephesi:

 

Suriye-Filistin Cephesi:

Kanal Cephesi'nde İngilizlere yenilen Osmanlı ordusu Filistin'e ve Suriye'ye çekildi. Sonra hem FİLİSTİN hem de SURİYE' İngiliz'lerce işgal edilince YILDIRIM ORDULARI KOMUTANLIĞI görevine getirilen Mustafa Kemal ordusuyla Toroslara çekildi. Burada güçlü bir savunma hattı oluşturarak İngiliz'lerin ve Arapların ilerleyişini durdurmuştur.  

Not: Suriye ve Filistin cepheleri; Kanal Harekâtından yenilgi ile ayrılmamız sonucu İngilizlerin bu buralara saldırması sonucu açılan savunma cepheleridir.

1916 da yapılan Kanal harekâtı başarısız olunca İngilizler Sina'yı geçerek Filistin ve Suriye sınırına dayandılar. dersimiz.com

1917'de Kasım'da Gazze, Aralık'ta Kudüs düştü. 1918 Eylül'ünde Amman sonra Beyrut ve sonrasında da Şam düştü.

 

Zorunlu Göç, Neden?

Osmanlı Devleti'nde farklı inanç ve ırktan insanlar yüzyıllarca bir arada yaşamışlardır. Bunların içinde Ermeniler millet-i sadıka (sadık millet) olarak adlandırılmışlardır. Özellikle kuyumculuk mesleği ile uğraşan Ermeniler Osmanlı ticaret ve ekonomisinde önemli bir yer tutmuşlardır.

Rusya gibi ülkelerin kışkırtmaları ve destekleri sonucunda çıkan Ermeni isyanlarında çok sayıda Müslüman öldürülmüştür. Ermeni isyanlarının önlenmesi için 27 Mayıs 1915 tarihinde "Sevk ve İskân Kanunu" çıkartılarak isyana katılan Ermeni vatandaşlar Osmanlı Devleti'nin daha güvenli topraklarına göç ettirilmişlerdir. Bu zorunlu göç esnasında devletin bütün güvenlik önlemlerini almasına rağmen salgın hastalıklar ve bazı hırsızlık olayları sonucunda ölümler yaşanmıştır.


Ekleyen : notbak.com