4-5-Cumhuriyetin İlanı (29 Ekim 1923)

YAŞASIN CUMHURİYET

Cumhuriyetin İlanı (29 Ekim 1923) : Kurtuluş Savaşı yıllarında, değişik yer ve zamanlarda alınan birçok karar ile ileride açıkça saltanatın kaldırılıp yerine, ulusal egemenliğe dayalı bir Cumhuriyet rejiminin kurulacağı belirtilmişti.

23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılması ile başlayan Cumhuriyet uygulaması, 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılması ile rejim değişikliğini açıkça ortaya koydu.

11 Ağustos 1923'te ikinci TBMM çalışmalarına başladı ve inkılâpların gerçekleşmesi için daha çok, görüş birliği içerisinde olan milletvekilleri bir araya gelmiş oldu.

13 Ekim 1923'te anayasaya konan ek bir madde ile Ankara yeni devletin başkenti oldu. Böylece devlet merkezinin İstanbul olacağı yolundaki tartışmalara son verildi. Cumhuriyetin ilanı için de bir adım atılmış oldu. Çünkü yeni başkent, yeni yönetim şekli mesajı veriyordu.

29 Ekim 1923'te TBMM, Cumhuriyet'i ilan etti. dersimiz.com

Aynı gün TBMM'nin aldığı bir kararla Gazi Mustafa Kemal, yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı oldu. (Rejim: Yönetme, düzenleme biçimi, düzen.)

Türk milleti Cumhuriyete kolayca kavuşmamıştır. Bunun için uzun mücadeleler vermiştir. Milli birlik ve beraberlik içerisinde önce bağımsızlığını kazanmıştır.

Cumhuriyet yönetiminin Türk milletine sağladığı faydalar :

* Cumhuriyet devlet ve vatandaş ilişkilerini en iyi biçimde düzenlemiştir.

* Cumhuriyetle birlikte millet, devlet yönetiminde söz ve karar sahibi olmuştur.

* Vatandaşların hak ve hürriyetleri en iyi şekilde düzenlenmiştir.

tc.ink


Ekleyen : notbak.com