5.2.1-2: İbadet Nedir ve Niçin Yapılır? İbadetlerle İlgili Kavramlar

1.İBADET NEDİR VE NİÇİN YAPILIR :

 

İbadet:  Yüce Rabbimize saygı göstermek, O’na karşı kulluk görevlerimizi yerine getirmek demektir. İbadet sadece Allah için yapılmalıdır.

“Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk ediniz…”(Bakara suresi, 21. Ayet) 

“… insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.”(Zariyat suresi, 56. Ayet)      

         Namaz, oruç, hac ve zekât İslam’ın temel ibadetlerindendir. Ancak ibadetler bunlarla sınırlı değildir. İnsanın inancı gereği Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için kulluk bilinciyle yaptığı her olumlu ve faydalı davranış ibadet sayılır. Çalışmak, yardımseverlik güler yüzlü olmak da birer ibadettir. Hiçbir ibadet başka ibadetin yerini tutmaz.

 

Niçin ibadet edilir?

1. İbadet, Allah emrettiği için yapılır.

2. Allah’ın rızasını (sevgisini) kazanmak için yapılır.

3. Allah’a olan sevgimizi ifade etmek için yapılır.

4. Allah’ın verdiği nimetlere şükretmek için yapılır.

 

2.  İBADETLERLE İLGİLİ KAVRAMLAR:

     Farz: Allah’ın Kur’an’da kullarından kesin olarak yapmalarını istediği iş ve davranışlara denir. Örneğin günde beş vakit namaz kılmak, ramazan ayında oruç tutmak, zekât vermek farzdır.

 

     Vacip: Farz kadar kesin olmamakla birlikte yapılması gerekli olan iş ve davranışlara denir. Vitir namazı kılmak, kurban kesmek ve bayram namazı kılmak vaciptir.

 

   Sünnet: Farzın ve vacibin dışında Peygamberimizin yaptığı, bizimde yapmamızı istediği iş ve davranışlara denir. Ramazan ayı dışında oruç tutmak, beş vakit namazın sünnetlerini kılmak, selamlaşmak sünnettir.


Ekleyen : ZAFER BULAÇ