624 Bedir Savaşı

Bedir Savaşı (624)

 

Mekke ileri gelenlerinden Ebu Süfyan idaresindeki Kureyş kervanı, Şam’dan dönüşte büyük bir savaşa sebep oldu. Bu büyük ticaret kervanının kãrıyla Kureyşliler gittikçe kuvvetlenen Müslümanları ortadan kaldırmak için savaş mühimmatı alacaklardı! Hz. Peygamber (S.A.V.) Kureyş’in can damarı olan bu kervanı takip etmek üzere önce Hz. Talha ve Hz. Said İbni Zeyd’i gönderdi.

 

Daha sonra da kendisi 324 kişilik Müslüman kafilesiyle birlikte Ramazan’ın üçüncü Cumartesi günü Medine’den çıktı Enfal Suresi’nin 42. ayetinde buyurulduğu gibi, maksad büyük bir harp değil İslam'ın ve Müslümanların gücünü göstererek 50 kişi civarında bir Kureyş birliği tarafından korunan kafileye gözdağı vermekti.

 

İki ordu, Bedir Köyü yakınında karşı karşıya geldi. Kureyş ordusu, daha önce davranarak su başını tutmuş, Müslümanlar ise suya uzak ve kumluk bir yerde karargah kurmuşlardı.

 

Savaş kazanılıp Allah’a şükür ve senalar yapıldıktan sonra, ganimet malları Hz. Peygamber tarafından Müslümanlara paylaştırıldı. İzinli sayılanlara ve şehitlere pay ayrıldı.

 

Bedir’de esir edilen müşriklerin zengin olanlarından kurtuluş akçesi alındı. Parası olmayanlardan da her birinin 10 Medineliye okuma yazma öğretmesi karşılığında serbest bırakılması kararlaştırıldı. Okuryazar olmayan fakirler, karşılık beklemeden salıverildi.


Ekleyen : dersimiz.com