Dünyamızın Hareketleri Ve Sonuçları

DÜNYAMIZIN HAREKETLERİ ve SONUÇLARI

Dünyamızın 2 türlü hareketi vardır:
1-Kendi ekseni etrafındaki hareketi(Dünyanın Günlük Hareketi):Dünyamız bu hareketini 24 saatte(bir günde) tamamlar ve bu hareketinin en önemli  sonucu olarak Gece-Gündüz meydana gelir. Dünyamızın bu hareketi batıdan doğuya doğrudur. O yüzden doğuda yer alan yerler güneşi erken göreceği için doğuda vakit ileridir. Yani güneş doğuda yer alan yerlerde erken doğar erken batar;batıda yer alan yerlerde ise güneş geç doğup geç batacağı için vakit geridir.
           Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş dünyanın şeklinden dolayı ekvatordan kutuplara doğru azalır. En hızlı dönüşe ekvatorda en yavaş hıza kutuplarda ulaşır,kutuplarda bu hız 0(sıfır) olur. O yüzden kutuplarda 6 ay gece 6 ay gündüz olur.
           Dünya kendi ekseni etrafında dönerken bir yarısı güneş tarafından aydınlatılırken diğer yarısı karanlıkta kalır. Dünyanın karanlık ve aydınlık kısımları yer yuvarlağının dönüşüne bağlı olarak sürekli yer değiştirir. Böylece karanlıkta kalan kısımlar aydınlanırken aydınlık kısımlar karanlıkta kalır.


Dünyanın Kendi Ekseni Etrafındaki Hareketinin  Diğer Sonuçları:
-Okyanuslarda daldalar ve halkalar oluşur.
-Gün içinde ısınıp soğumaya bağlı olarak kayalarda fiziksel parçalanma olur yani kayalar ufalanır,
-Gün içindeki ısınıp soğumaya bağlı olarak denizden karaya;karadan denize doğru esen yerel rüzgarlar oluşur.
2-Güneş çevresindeki hareketi(Dünyanın Yıllık Hareketi):Dünyamız bu hareketini 365 gün 6 saatte (1 yılda)tamamlar. Bu hareketinin en önemli sonucu mevsimler meydana gelir.
Dünyanın Güneşin çevresinde dolanırken izlediği yola Dünyanın Yörüngesi denir.
Mevsimleri meydana gelme nedenleri:
1-Dünyamızın güneş çevresinde dönmesi,
2-Dünya ekseninin 23 derece,27 dakika eğik olması.


Ekleyen : dersimiz.com