Eylemsizlik

Durmakta olan bir arabanın içerisindeyken araba aniden ileriye doğru hareket ederse vücudumuza geriye doğru bir kuvvetin etki ettiğini hissederiz. Aynı şekilde araba hareket halindeyken aniden fren yapıldığında da ileriye doğru fırlarız. Benzer etkileri, asansörle yukarıya çıkarken veya inerken de hissederiz. Yaşadığımız bu olaylar, vücudumuzun, durgun halini bozacak veya sabit hızını değiştirecek etkilere karşı koymasından kaynaklanır.

Bir cismin, hareket durumunu değiştirmeye yönelik etkilere karşı koyma özelliğine eylemsizlik denir.
Cisimler üzerine dışarıdan bir etki olmadıkça, ilk hareket durumlarını koruma eğilimindedir. Cisim duruyorsa, durma eğilimini; hareket halindeyse sabit hızla hareketini sürdürür. Cisimlerin eylemsizliklerini günlük yaşamımızdaki deneyimlerimizle karşılaştırabiliriz.

Örneğin; bir otomobili itmekle bir motosikleti itmenin aynı olmadığını biliriz.Otomobili harekete geçirmek, motosikleti harekete geçirmekten daha zordur. Ayni şekilde hareket halindeki bir otomobili durdurmak da bir motosiklete göre daha zordur. Otomobil, hareket durumunda meydana gelecek değişikliklere daha fazla karşı koyar. 0 halde otomobilin eylemsizliği daha fazladır.

 

Kütlesi büyük olan cisimlerin eylemsizliği,kütlesi küçük olan cisimlerin eylemsizliğinden daha fazladır.Bir cismin üzerine etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır ise;cisim hareket halinde ise sabit hızla doğrusal hareketine devam eder, duruyorsa durgun halini sürdürür.


Ekleyen : dersimiz.com