Kalıtımla İlgili Yeni Bilgilerin 21. Yüzyılda Açtığı Ufuk

 

 Fizik , kimya biyoloji alanında çalışan bilim adamları ortak çalışmaları sonucunda canlılarla ilgili bilgileri arttırdı. Bilim adamlarının edindikleri bilgiler arasında DNA yla ilgili olanlar geniş bir yer tutmaya başladı.

Moleküller biyolojinin elde ettiği bilgiler mühendislik bilgileriyle birleşince gen mühendisliği adında bir bilim dalı ortaya çıktı. Gen mühendisleri bir hücreden başka bir hücreye DNA aktarmayı başardı.yeni geliştirilen tekniklerle DNA moleküllerinin baz sıralarının bir kısmının değiştirilmesi bir kısım baz kısımlarının çıkarılması ve DNA ya yeni bazların eklenmesi yoluyla yapılabiliyor.

Çeşitli kalıtsal hastalıklara neden olan genlerin DNA dan çıkarılması ,kalıtsal hastalıklardan kurtulmak anlamına gelir.

İnsandan insana yapılan doku ve organ nakilleri çeşitli nedenlerden dolayı gereksinimini karşılamıyor.bu gereksinimi karşılamak için insanların bazı genleri başka canlılara aktarılma denemeleri yapılıyor.

Dünyadaki açlık sorununu çözmek için bir çok çalışma yapılıyor.Hızlı büyüyen zor ve olumsuz koşullara dayanıklı daha verimli bitki ve hayvanlar üretilmeye çalışılıyor.

 


Ekleyen : dersimiz.com