Milyonlarca Yıldan Bugüne Türlerde Değişmeler Oldu mu ?

İnsanların Bazı bitki ve hayvan türlerini seçerek istedikleri özellikte bireyler elde etme yöntemine YAPAY SEÇİLİM(yapay seleksiyon) denir.insanlar istediği özelliği taşıyan canlıyı seçerek üretip çoğalttıkça diğerlerini elemiş oluyor.Böylece kültür Bitkileri ve hayvanları elde ediliyor.
Çevre koşullarının olumsuz etkisine yenik düşmeyen canlı hayatta kalır. Üstünlük sağlayan özelliklere sahip olanlar iyi yarışabilir ve hayatta kalabilir.İşte güçlü olanın hayatta kalıp zayıf olanın yaşam savaşında yenik düşmesine DOĞAL SEÇİLİM (doğal seleksiyon) denir.Doğal seleksiyon çok yavaş ve kendiliğinden gerçekleşir.Sonuç yaşam yada ölümdür.
Yeni türler de oluşmuş olabilir mi sorusuna yanıt aramak için bazı bilim adamlarının görüşlerine göz atalım.

EVRİM : Canlıların uzun zaman içinde geçirdiği ve geçirmekte olduğu değişikliklere evrim denir.
Evrimcilere göre bugünkü canlı türü çok ilkel bir veya birkaç canlıdan türemiştir

LAMARCK : Bir organ fazla kullanılıyorsa gelişmesini sürdürerek daha etkili bir yapı kazanır. Buna göre demircinin kolları kullandığı çekişten dolayı güçleşir. Sürekli suda olan ördek ve kazlar parmakları arasında perde oluşması bataklıkta yaşayan kuşların batmamak için bacaklarını sürekli gergin tutmaları sonucunda uzun bacaklı olmaları , Zürafalarının boyunun yüksek yerlerdeki yaprakları yemek için uzadığını bu şekilde açıklamaya çalışmıştır.Lamarck sonradan kazanılan karakterlerin kalıtsal olduğunu düşünüyordu.

DARWİN : Darvin'e göre evrimin asıl nedeni mutasyondur. Mutasyon sonucu ortaya çıkan canlılardan güçlü olanlar kalmış,zayıf olanlar yok olmuştur. Örneğin uzun boylu zürafalar yaşarken,kısa boylu zürafalar yok olmuştur. Halbuki mutasyonların sonucu meydana gelen canlıların çoğu ölür veya kısırdır. O halde bu olayda yeni türün oluşmasına engeldir.
Ayrıca canlılar arasında geçit tür denilen örneğin insan ve maymun arasında böyle bir geçit canlıya rastlanmamıştır.

 


Ekleyen : dersimiz.com