Optik nedir?

Optik nedir?

Işık, ışık kaynağından yayılan bir enerji çeşididir. Işık olaylarını inceleyen fizik dalına ise optik denir.Işık ile ilgili sıkça karşılaşılacak kavramlar ise şunlardır;

1 . Işık Kaynağı : Işık vererek çevresini aydınlatan cisimlerdir. Çevresindeki cisimlere, herhangi bir etkiye uğramadan ışık veren cisimlere " doğal ışık kaynağı " denir.( Güneş ve yıldızlar gibi ) Lamba, mum gibi yapay olarak oluşturulan cisimlere ise " suni(yapay) ışık kaynağı " denir.

 

2 . Işık Işını : Işığın yayıldığını gösteren doğrulara ışık ışını yada kısaca ışın denir.

 

3 . Işığın Yayılması : Işık ışınları doğrusal yolla yayılır. Gölge, yarı gölge, Güneş ve Ay tutulmaları ışığın doğrusal yolla yayılması sonucu oluşur.

 

4 . Aydınlatılmış Cisim : Bir ışık kaynağından ışık alarak görünür hale geçen cisimlere denir.

 

5 . Saydam Cisimler : Cam, hava, su gibi , ışığı tam olarak geçiren cisimlere denir.

 

6 . Saydam Cisimler" href="https://www.notbak.com/yari-saydam-cisimler/">Yarı Saydam Cisimler : Buzlu cam, yağlı kağıt gibi, ışığı kısmen diğer tarafa geçiren cisimlerdir.

 

7 . Saydam Olmayan Cisimler : Taş, tahta, demir gibi ışığı geçirmeyen cisimler denir.

 

8 . Işık Hızı : Işığın birim zamandaki hızıdır. Işığın hızı ortamlara göre farklılık gösterir.Işık;

 

Havada : 300.000 km/s

Camda  : 200.000 km/s

Suda     : 225.000 km/s

 

9 . Gölge : Işık kaynağı önüne saydam olmayan bir cisim konulduğunda, engelin arka tarafı aydınlanmaz. Dolayısıyla engelin arka tarafında gölge oluşur. Engel arkasındaki hiç ışık almayan bölgeye " tam gölge ", tam gölge çevresindeki kısmen ışık alan bölgeye ise " yarı gölge " denir.


Ekleyen : dersimiz.com