Ünlü besteci Ludwig van Beethoven'ın Ölüm Nedeni

Ünlü besteci Ludwig van Beethoven'ın Ölüm Nedeni

Ludwig van Beethoven balıktan değil, armonikadan ölmüş
Ünlü besteci Beethowen'in davranış bozukluğu, sağırlık gibi hastalıklarının ve ölümünün kurşun zehirlenmesinden olduğu kanıtlanmıştı. Ancak bestecinin kurşunu sanıldığı gibi Tuna nehrinden tutulan balıkları yediği için değil, kendisine armağan edilen armonikadan aldığı öne sürülüyor.
 Beethowen'in kurşun zehirlenmesinden ölümüne, büyüleyici sesler çıkaran kurşunlu camdan yapılmış bir müzik aletinin neden olmuş olabileceği ileri sürüldü.
 Amerikan Devrimi sırasında Fransa'yı ziyaret eden ünlü mucit Benjamin Franklin, 1761'de kendisinin icat ettiği 'cam armonika'yı ünlü besteciler Ludwig van Beethoven ve Wolfgang Amadeus Mozart'a tanıtmıştı. Her iki besteci de sonraki dönemde cam armonika için besteler yaptılar.
 Cam armonika, dönen bir mil etrafına yerleştirilmiş farklı büyüklüklerdeki şişme kristallerden oluşuyor. Armonika, müzisyenin parmaklarını nemlendirdikten sonra dönen camlar üzerine sürtmesiyle çalınıyor. Enstrümanın ilk çıktığı yıllarda kristal yerine kurşunlu cam kullanılıyordu ve farklı notaları belirlemek için cam parçaların üzerine farklı renklerde kurşunlu boya sürülüyordu.
 Illınois'deki Naperville Sağlık Araştırmaları Enstitüsü'nde geçenlerde saç kılları incelenen Beethoven'in vücudunda normalden 100 kat fazla kurşun bulmuşlardı. Araştırmacılar, Beethoven'in davranış bozukluğu ve sağırlık gibi hastalıklarından ve ölümünden kurşun zehirlenmesinin sorumlu olduğundan kuşku duymadıklarını söylemişlerdi. Bu gerçeğin ortaya çıkmasının ardından Beethoven'ın kurşunu Tuna nehrinden tutulmuş balıklardan yediği için aldığı söylendi.
 Corralesli armonikacı Mayling Garcia, Beethoven'in ölümüne kurşunlu cam armonikanın neden olduğuna inanıyor. Beethoven'in genç yaşta başlayan rahatsızlıkları öncesinde armonika ile çok fazla çalıştığı belirtiliyor.
 ABD'deki bir düzine armonika sanatçısından biri olan Seatte'lı William Zeitler, Beethoven hakkındaki araştırma sonucunun geçen ay açıklanmasından çok daha önceleri de cam armonikanın kurşun zehirlenmelerine neden olduğu tartışmalarının var olduğunu söylüyor. Piyanistken 6 yıl önce armonika çalmaya başlayan Zeitler, "Ben bu işe başladığımdan bu yana armonikacılar arasında kurşun zehirlenmesi çok sık konuşuluyor" diyor.
Günümüzde artık kurşunlu camlar armonika yapımında kullanılmıyor...


Ekleyen : notbak.com