Verim

VERİM

Araçlarda yapılan iş ile harcanan enerji arasındaki ilişki, fizikte verim olarak nitelendirilir. Verimi yüksek olan araçların verimi düşük olan araçlara göre üstünlüğü, sürtünmeden kaynaklanan enerji kaybının daha aza indirgenmesidir.

Bu durumda verim; vermşeklinde ifade edilir.

 

Örneğin 100 J lük enerji harcayan bir vinç 50 J lük iş yapıyorsa verimi %50 dir. Dizel araçların motorlarının verimi %35, benzinli araçların motorlarının verimi %25, elektrik motorlarının verimi %80, insan vücudunun verimi ise %15 civarlarındadır.

 

Araçların verimi sürekli aynı değerde olmaz. Zamanla değişik sebeblerden dolayı kayıplar oluşur ve verim azalır. Hiçbir zaman bir makineye verilen enerji ile makineden alınan iş aynı değildir. notbak.com

 

ÖRNEK 1: Bir ampul harcadığı enerjinin %85 ini ısıya, %15 ini de ışık enerjisine dönüştürüyor. Buna göre, ampulün verimini bulunuz. (%15)

 

ÖRNEK 2: Bir makineye 400 joule lük enerji verildiğinde makinede amaç dışı 180 joule lük kayıp oluyor. Buna göre, makinenin verimi % kaçtır? (%55)

 

ÖRNEK 3: %70 verimle çalışan bir elektrik motoru 20 kg lık bir yükü 30 s de 28 m lik yüksekliğe sabit hızla çıkarabilmektedir. Bu sürede motorun harcadığı elektrik enerjisini bulunuz? ( g = 10 N/kg ) (8 kJ)


Ekleyen : dersimiz.com