Tarih Öğrenmenin Önemi Ve Yararları

TARİH ÖĞRENMENİN ÖNEMİ VE YARARLARI

 

ATATÜRK’ÜN TARİH ÖRENİMİNE VERDİĞİ ÖNEM

Tarihe büyük bir ilgi duyan Atatürk, Türk tarihinin doğru kaynaklara dayandırılarak araştırılmasına da önem vermiştir. Türk tarihi ile ilgili bilimsel çalışmalar yapılabilmesi için Türk Tarih Kurumu’nu kurdurmuştur (1931). Mirasından bir bölümünü de bu kuruma bırakmıştır.

 

TARİHİ OLAYLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Tarihi olaylar, meydana geldiği dönemin siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik ve dini özelliklerini yansıtır. Bu nedenle bir olayı değerlendirirken olayın meydana geldiği dönemin koşulları dikkate alınmalıdır.

Tarihi olayların doğru bir şekilde değerlendirilebilmesi için nesnel yani objektif olunmalıdır. Ancak bazı tarihçilerin mensup olduğu milleti, inançları, siyasi anlayışı, aldığı eğitim gibi nedenlerle tarihi olaylara duygusal yaklaştıkları görülmektedir. Bu yaklaşım tarafsızlığa zarar veren bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Atatürk; “Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.” sözüyle de tarihi olayların değerlendirilmesinde tarafsız olmanın önemini vurgulamıştır.

 

TARİHİ OLAYLARIN DEĞİŞEBİLİR ÖZELLİĞİ

Tarih mutlak doğru bilgilerden oluşmaz. Yeni belgeler ortaya çıktıkça tarih yeniden değerlendirilmelidir. Bulunacak her yeni kaynak (belge) bu bilgileri güçlendirebilir veya değişikliğe uğratabilir.

Örneğin ilk Osmanlı parasının Orhan Bey döneminde basıldığı biliniyordu. Ancak İbrahim Artuk adlı bir nümizmat (para bilimci) Osman Bey’e ait bir para buldu. Bu belge Osmanlı tarihi ile ilgili mevcut bilgilerimizin değişmesine neden oldu. Yine Alacahöyük’te yapılan kazılarda bulunan kılıç dünyanın en eski kılıcı sanılırken Aslantepe kazılarında bu kılıçlardan daha eski kılıçlar ortaya çıkarıldı. Böylece Alacahöyük’te bulunan kılıcın dünyanın en eski kılıcı olduğuna dair tarihi bilgi geçersiz hale geldi.


Ekleyen : dersimiz.com